Nakon 20 godina desilo se čudo u ovom srpskom gradu! Za sve je "kriva" profesorka Mira Šljiva - pogledajte i zašto
Rodio badem u Topoli prvi put za dvadeset godina, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

divna priča

Nakon 20 godina desilo se čudo u ovom srpskom gradu! Za sve je "kriva" profesorka Mira Šljiva - pogledajte i zašto

Drvo mu je neobično pa je na njemu dosta generacija poraslo igrajući se na stablu

Objavljeno: 12:09h

U centru Topole u ulici Princa Tomislava Karađorđevića nalazi se nekoliko stambenih zgrada a oko njih razno voće. Prema rečima stanara, sadnice voća sadila je stanarka koja je na žalost napustila ovozemaljski svet pre nekoliko godina, ali njena stabla sa puno emocija neguju građani koji u blizini žive.

- Posle njene smrti sve je ostalo zapušteno ali svake godine stabla rađaju, imamo smokvu, šljivu, dunju, orah, višnju i badem. Jedino nikada nismo probali badem jer ga svake godine mraz još u cvetu obere i ovo je prva godina da je izneo svoje plodove do berbe. Drvo mu je neobično pa je na njemu dosta generacija poraslo igrajući se na stablu. Neko gaji badem pa ga poliva i štiti ali ovaj je naš i ničiji svi mu se divimo, jer prvi cveta u rano proleće a možda je ove godine pokazao svu ljubav koju je prema ovom voću imala dok je sadila profesorka Mira Šljivar poznatija kao Mira Šljiva“, kaže za RINU jedna od stanarki.

Rodio badem u Topoli prvi put za dvadeset godina
Rodio badem u Topoli prvi put za dvadeset godinafoto: RINA/Ustupljene fotografije

Ona sa ponosom ističe da jedino u ovom delu Topole u blizini stambenih zgrada ima raznog voća i prostor oko zgrada je uređen za primer.

- Jedini smo koji u gradu na zelenoj površini imamo da uberemo sveže voće, ne polivano, sasvim prirodno. Naša draga profesorka nam je ostavila ove divne biljke u amanet da se o njima brinemo i da generacije odrastaju uz njihove plodove. Ja ovde živim dvadeset godina i sada prvi put vidim plod na njemu a eto imali smo rekordnu sušu, naš badem je uspeo da nas obraduje po prvi put“, dodaje naša sagovornica.

Prema njenim rečima svi stanari sačuvaće stabla zbog sećanja na jednu divnu profesorku koja im je voće ostavila da uživaju u sočnim plodovima i da svojim naslednicima daruju organske plodove u godinama koje dolaze.

Bonus video:

02:41

GVOZDENO ČUDOVIŠTE BLOKIRALO ULICU NA VRAČARU! Stanari posle superćelijske oluje skupili ostatke limenog krova I ČEKAJU POMOĆ

(Espreso/Beta/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.